Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  1 (Den industrielle revolusjonen)   >  Portrett  >  James Watt
   
  1. DEN INDUSTRIELLE REVOLUSJONEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

James Watt – den industrielle revolusjon begynner

I en park i Glasgow i Skottland står det en minnestein som markerer begynnelsen på den industrielle revolusjon. Det var akkurat der James Watt (1736–1819) sto i 1765 da han fant ut hvordan han kunne forbedre Newcomens dampmaskin.

En dampdrevet verden
Ved hjelp av en separat kondensator kunne dampen nemlig utnyttes mer effektivt. Det var viktig for å kunne bruke dampmaskiner i fabrikkene. Snart ble Watts maskin brukt til å pumpe vann ut av gruver, den drev maskiner i bomullsfabrikkene, og etter hvert ble den også brukt til å drive skip.

Innførte begrepet hestekrefter
Watt forbedret dampmaskinen ytterligere da han oppfant stempeldampmaskinen, og det var han som først innførte begrepet hestekrefter. I tillegg laget han verdens første kopimaskin.

Fikk navnet sitt på lyspærer
James Watt ble etter hvert en rik mann, og han tilbrakte sine siste år med å være billedhogger. Han var altså en mann med mange interesser. I 1882, 63 år etter at Watt døde, ble navnet hans innført som betegnelse på enheten for elektrisk kraft. Derfor finner vi navnet hans på lyspærer verden over.