Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  1 (Den industrielle revolusjonen)   >  Arbeidsoppgaver  >  Kildeoppgave
   
  1. DEN INDUSTRIELLE REVOLUSJONEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Barna og den industrielle revolusjonen

Under finner du et utdrag fra en rapport fra det britiske Underhuset. Rapporten var resultatet av en undersøkelse utført av en komité som skulle se på barnearbeid i gruveindustrien.

A Studer utdraget fra rapporten under. Hvordan vil du vurdere denne rapporten som kilde til barnearbeid?
B I hvilken grad er rapporten troverdig?
C Hva forteller rapporten om arbeidsforholdene?


Kilde: Barnearbeidere

Esther Ellis bevitner overfor komiteen at hun har to sønner som arbeider i en gruve. Den ene har arbeidet der siden han var fem år.

Susan Pitchford er elleve år gammel: «Jeg har nå arbeidet i denne gruva i to år.» «Dette barnet,» erklærte komiteen, «stod skjelvende av kulde foran oss. De fillene som hang rundt livet på henne, var like svarte som de kullene hun dro på, og gjennomvåte av vann som hadde dryppet fra tak og sjakter.»
(…)

Roberth North: «Jeg begynte å jobbe i gruva da jeg var fire år gammel, og hjalp til med å fylle kulltrauene. Vi får ikke lov til å fortsette med det arbeidet vi liker, men blir satt til noe annet. Jeg dro kull i omtrent tolv måneder, og mens jeg holdt på med det, ble jeg opprevet på kroppen så blodet rant. Jeg torde ikke si noe, for hvis vi gjorde det, ville oppsynsmannen la oss få smake stokken. Voksne kunne ikke gjøre dette arbeidet, derfor måtte vi gjøre det.»

Fra Kristian Moen. Historien i nærlys. Epokesamling. Aschehoug, 1977