Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  2 (Den politiske revolusjonen)   >  Portrett  >  Désirée eller Desideria
   
  2. DEN POLITISKE REVOLUSJONEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Désirée eller Desideria – brøt forlovelsen med Napoleon

Eugenie Bernardine Désirée Clary (1777–1860) var datter av en silkehandler i Marseilles. Hennes søster ble gift med Napoleon Bonapartes bror, selv var hun forlovet med Napoleon i 1794–1795, men brøt forlovelsen da hun oppdaget at han også var forlovet med Josefine.

Giftet seg med Napoleons hærfører
I stedet giftet hun seg med Jean Baptiste Bernadotte, en av Napoleons hærførere, i 1798. Under keiserkroningen i 1804 bar Désirée silkelommetørklet til keiserinne Josefine på en pute.

Likte seg best i Paris
Da Bernadotte i 1810 ble valgt til svensk (og norsk) tronfølger, kronprins Karl Johan, ble hun selv kronprinsesse Desideria. Désirée kom til Sverige i desember 1810 sammen med parets eneste sønn, Oskar, men hun likte seg ikke og dro tilbake til Paris et halvt år senere. Der ble hun i elleve år og levde et morsomt og behagelig liv i kretsen rundt Napoleon.

Kronet til dronning av Sverige
Først i 1823 vendte hun tilbake til Sverige, og i 1829 ble hun kronet til dronning i Sverige (men aldri i Norge). Hun hatet sitt dronningnavn og lærte seg heller aldri svensk, men levde tilbaketrukket og svartkledd til hun døde i 1860. Da hadde hun overlevd både sønn, sønnesønn og sønnesønns sønn.