Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  2 (Den politiske revolusjonen)   >  Portrett  >  George Washington
   
  2. DEN POLITISKE REVOLUSJONEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

George Washington – USAs første president

For amerikanerne er George Washington (1732–1799) mannen som mer enn noen annen enkeltperson bidro til å skaffe USA uavhengigheten, både som hærfører og som unionens første president.

Troende kristen
Han var en høy, kraftig gentleman med et ansikt som så ut som det var meislet i marmor. Fra sine foreldre hadde Washington arvet sin kristne tro og en sterk rettferdighetsfølelse. Han levde et disiplinert liv og hadde en ubøyelig vilje. Selv om han i sine mange slag ofte var i stor fare, ble han aldri truffet av en eneste kule.

Beundret av Napoleon
Da Napoleon leste om Washingtons bedrifter som soldat og statsmann, erklærte han at de bare kunne forklares som et verk av Guds finger! Eller kanskje skyldtes det at Washingtons mor på en bestemt tid hver dag ba for hans lykke og hans beskyttelse?

Store tap, men seiret til slutt
Få militære menn har stått overfor så mye elendighet og tap som Washington og hans styrker gjorde ved Vally Forge vinteren 1777–1778, men de seiret til slutt, og 30. april 1789 ble George Washington valgt til Amerikas første president. Han ble gjenvalgt i 1792, men frasa seg gjenvalg 1797. To år senere døde han.