Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  5 (Det moderne industrisamfunnet tar form)   >  Portrett  >  Charles Dickens
   
  5. DET MODERNE INDUSTRISAMFUNNET TAR FORM
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Charles Dickens – skildret livet til de fattige

Charles Dickens (1812–1870) ble født i Portsmouth, England, men vokste opp i London. Han kom ikke fra noen velstående familie, så ordentlig skolegang fikk han ikke.

Gav ut sitt første litterære verk 20 år gammel
Dickens klarte imidlertid å undervise seg selv, og han fikk i ung alder jobb på et sakførerkontor. En periode arbeidet han også som stenograf. Da han var rundt 20 år, utgav han sine første litterære verk, under pseudonymet Boz.

Enormt produktiv
Hans produksjon ble raskt enorm; han skrev flere romaner, redigerte tidsskrifter og ble etter hvert en kjent figur på storbyens mange fester. Flere av Dickens romaner ble gitt ut i form av billige hefter som selv de fattige hadde råd til å kjøpe.

Skildret livet til de fattige
Det var også de fattige han stort sett skildret i romanene sine. Kontrasten mellom fattig og rik i den voldsomt ekspanderende byen var stor. I flere av hans verker kom kritikken mot de elendige arbeidsforholdene til uttrykk, og Dickens var en viktig pådriver i kravet om å reformere samfunnssystemet. Mest kjent av hans utgivelser er nok Oliver Twist, Five points og David Copperfield. En annen kjent figur er Scrooge fra A Christmas Carol, som var modellen for den styrtrike gjerrigknarken vi i Norge kjenner som Skrue McDuck.