Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  5 (Det moderne industrisamfunnet tar form)   >  Portrett  >  Gustave Eiffel
   
  5. DET MODERNE INDUSTRISAMFUNNET TAR FORM
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Gustave Eiffel – utdannet seg til bygningsingeniør

Alexandre Gustave Eiffel (1832–1923) ble født i Dijon, Frankrike. Etter studier i kjemi slo han inn på en annen vei, og han endte til slutt opp som bygningsingeniør.

Mannen bak Eiffeltårnet
Eiffels storhet kom klarest til uttrykk gjennom det monumentale Eiffeltårnet som sto ferdig til verdensutstillingen i Paris i 1889. Det 300 meter høye bygget ble et symbol på den kommende stålalderen. Eiffel stod også bak andre stålkonstruksjoner, deriblant rammeverket til Frihetsgudinnen og datidas lengste bro, bygd over en elv i Sør-Frankrike.

Arbeidet over hele verden
Frihetsgudinnen ble siden gitt i gave fra det franske folk til USA. Arbeidet som ingeniør brakte ham til land som Østerrike, Spania, Egypt, Peru og Panama. Han var involvert i byggingen av Panamakanalen, men på grunn av økonomisk vanstyre endte bygningsselskapet som Eiffel var en del av, som bankerott, og han måtte sone to år i fengsel. Han ble senere renvasket.

Arbeidsom og produktiv
Den allsidige Eiffel gjorde også en viktig innsats i utviklingen av aerodynamikken, som var en forutsetning for flyteknikken. Hans navn er uløselig knyttet til framskrittet, både innenfor byggekunsten og i utbedringen av kommunikasjonsmidlene. Eiffel rakk også å gi ut 31 bøker i løpet av sin levetid.