Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  6 (Massepolitikk og nasjoner)   >  Portrett  >  Fyrst Metternich
   
  6. MASSEPOLITIKK OG NASJONER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Fyrst Metternich – stor diplomat

Fyrst Metternich (1773–1859), hvis fulle navn var Klemens Wenzel Nepomuk Lothar, Fürst von Metternich-Winneburg-Beilstein, har ofte blitt omtalt som sin tids største diplomat. Metternich ledet Wienkongressen i 1814–1815, der seierherrene etter napoleonskrigene skulle skape orden i Europa.

Arbeidet for den Den hellige alliansen
Metternich mente at de som kjempet for liberalisering, demokrati og nasjonalt selvstyre, måtte stoppes. Han arbeidet også for å gjenopprette den gamle maktbalansen mellom Østerrike, Frankrike, Russland og Preussen, også kalt Den hellige alliansen. Dette var viktig for å stanse de radikale.

Feilslått politikk
Hans politikk har blitt kalt reaksjonær og konservativ. Han motarbeidet også en samling av de tyske og italienske statene, fordi han mente det ville ødelegge maktbalansen. Men hans politikk slo feil, misnøyen kom flere ganger til overflaten, og i 1848 spredte de revolusjonære bevegelsene seg over store deler av Europa, også til Wien. De konservative kreftene klarte ikke lenger stå imot, og Metternich måtte flykte fra Østerrike og for alltid fra den politiske scene.