Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  6 (Massepolitikk og nasjoner)   >  Portrett  >  Giuseppe Mazzini
   
  6. MASSEPOLITIKK OG NASJONER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Giuseppe Mazzini – forfatter og politiker med store mål

Giuseppe Mazzini (1805–1872) ble født i Genova i Nord-Italia, han utdannet seg senere til jurist, men det var som forfatter og politiker han virket mesteparten av sitt liv.


En farlig mann
I 1831 stiftet Mazzini Det Unge Italia, en organisasjon som arbeidet for å samle alle de italienske statene til en republikansk nasjonalstat. En italiensk nasjonalstat ville ødelegge mye av maktbalansen i Europa, og Mazzini ble derfor sett på som en farlig mann. Han måtte flykte fra Italia, og oppholdt seg blant annet i Sveits og London, der han fortsatte å spre liberale og nasjonalistiske ideer med sin skarpe penn.

Frihet, framskritt og humanisme
Mazzini så for seg et Europa der de forskjellige nasjonene fikk styre seg selv og leve i harmoni med hverandre, og der verdier som frihet, framskritt og humanisme rådet. En kort tid så Mazzini ut til å lykkes; i 1848 spredte revolusjonene seg over hele Europa, og i Roma ble Mazzini utropt til triumvir i den nyopprettede romerske republikk.

Slått av de konservative
Men de konservative kreftene slo tilbake, og Mazzinis drøm ble knust. Han trakk seg skuffet ut av politikken, og flyktet igjen fra Italia. I mesteparten av sitt gjenværende liv oppholdt han seg i London.