Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  6 (Massepolitikk og nasjoner)   >  Portrett  >  Emmeline Pankhurst
   
  6. MASSEPOLITIKK OG NASJONER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Emmeline Pankhurst – kjempet for kvinners rettigheter

Emmeline Pankhurst (1859–1928) ble født i Manchester i 1859. Hennes far var en mann med radikale meninger, og Emmeline ble tidlig oppmuntret til å kjempe for kvinners rettigheter, noe hun kom til å vie mesteparten av sitt liv til.

Døtrene ble med
Hun giftet seg med Richard Pankhurst, en advokat som kjempet for likestilling for sin kone, så vel som for andre kvinner. Sammen fikk de fem barn, men både Richard og to sønner døde tidlig, så familiens kvinner måtte klare seg selv. Sammen med døtrene Sylvia og Christabel ledet Emmeline ”suffragettebevegelsen” som kjempet for kvinners stemmerett.

Sterke virkemidler
Bevegelsen gikk ikke av veien for å bruke voldelige midler i sin agitasjon, noe som sendte flere av aktivistene i fengsel gjentatte ganger. I 1912 satt Emmeline i fengsel hele 12 ganger, og hun protesterte også her – ved å sultestreike.

Døde før stemmeretten ble vedtatt
Etter første verdenskrig involverte hun seg også i kampen for barns rettigheter. Pankhurst ble etter hvert medlem av det Konservative partiet, men hun rakk aldri å få noen politisk karriere. Hun fikk ikke oppleve at hennes kamp ble kronet med seier. Hun døde kort tid før Storbritannias kvinner endelig fikk stemmerett, i 1928. Hennes uttalelse ”Trust in God: she will provide”, har blitt viden kjent.