Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  6 (Massepolitikk og nasjoner)   >  Portrett  >  Sigmund Freud
   
  6. MASSEPOLITIKK OG NASJONER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Sigmund Freud – grunnleggeren av psykoanalysen

Sigmund Freud (1856–1939) ble født i Tsjekkia i 1856, men flyttet med familien til Østerrike da han var fire år gammel. I 1881 tok han doktorgrad i medisin på sentralnervesystemet.

Skrev ut kokain til seg selv
Freud var ofte plaget av depresjoner, og han gjorde seg selv til forsøkskanin ved å bruke kokain som medisin. Freud hevdet at kokain i små doser bare hadde positive virkninger. Etter hvert ble han smertelig klar over bivirkningene og avhengigheten, og måtte slutte å skrive ut kokain til seg selv.

Revolusjonerte psykologien
I 1900 kom hans hovedverk Drømmetyding, der han introduserer psykoanalysen. Freuds teorier om det ubevisste, om drømmetolkning og om seksualdriften revolusjonerte psykologien. Ikke alle var like begeistret for hans arbeid, men Freud fortsatte arbeidet ved sin klinikk i Wien i 47 år.

Flyktet fra Hitler
Da Hitler kom til makten i 1933, måtte Freud flykte til London fordi han var jøde. Flere av hans familiemedlemmer døde i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig. Freud døde i London i 1933, 83 år gammel.