Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  7 (Imperier og kolonier)   >  Portrett  >  Kong Leopold 2.
   
  7. IMPERIER OG KOLONIER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Kong Leopold 2. – på jakt etter rikdom

Kong Leopold 1., Leopold 2.s (1835–1909) far, tilhørte en fattig gren av fyrstehuset Sachsen-Couburg. For å sette Belgia på kartet overbeviste han sin sønn om at Belgia måtte skaffe seg en koloni, eller ”fristat” som det ble kalt.

Gjorde Kongo til slavestat
Ved hjelp av oppdageren Stanleys tjenester ble Kongo i 1885 gjort om til Leopolds private slavestat, der befolkningen skulle siviliseres med pisk og våpen.

Luksusliv finansiert av plyndring
En regelrett plyndring av produkter som rågummi og elfenben førte enorme rikdommer hjem til kongen i Belgia, der de ble brukt på luksus og overdådige byggeprosjekter. Kongen skal visstnok ha hatt store talenter både som taler og politiker, men dette har kommet fullstendig i skyggen av de omtrent ti millioner kongoleserne som måtte bøte med livet i løpet av de 23 årene Leopold styrte.

Et liv preget av skandaler
Kongen hadde ikke hatt noen lykkelig oppvekst; han måtte søke audiens for å snakke med sin egen far, og søsteren Charlotte ble sinnssyk. Slutten av hans liv var også preget av skandaler. Han giftet seg med sin elskerinne som tidligere hadde vært prostituert, og i avisene ble det trykket karikaturer av kongen med blodig skjegg og avhogde hender festet til uniformen. I 1908, ett år før han døde, ble Kongo overført til den belgiske stat.