Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  7 (Imperier og kolonier)   >  Portrett  >  Cecil Rhodes
   
  7. IMPERIER OG KOLONIER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Cecil Rhodes – sendt til Afrika

Cecil Rhodes (1853–1902) var den femte sønnen av i alt ni barn. På grunn av en lungesykdom da han var 16 år, anbefalte legene ham å dra til det sørlige Afrika, der klimaet var tørrere enn i England.

På jakt etter makt og diamanter
Broren hans, Herbert, befant seg allerede i landet, og Cecil ble raskt med ham i jakten på diamanter. Rhodes etablerte etter hvert et gruveselskap, og han ble stadig mer involvert i det politiske liv i det sørlige Afrika. Hans største drøm var imidlertid et Afrika ”fra Kapp til Kairo” underlagt britisk styre.

Afrika under britisk styre
Uttalelsen hans om at ”Vi har de høyeste idealene av anstendighet og moral, frihet og fred, og jo mer av verden vi bebor, desto bedre er det for menneskeheten,” passer jo med disse ambisjonene. Rhodes var sterkt delaktig i britenes videre ekspansjon, noe som forklarer at Rhodesia (dagens Zambia og Zimbabwe) ble oppkalt etter ham.

Skrev testament som 19-åring
Rhodes skrev sitt testamente allerede som 19-åring, og der het det at hans formue skulle brukes til studentstipender. Rhodes ville at bare gutter skulle nyte godt av stipendene, men fra 1977 ble de åpnet også for jenter. Bill Clinton er av de mer kjente som har mottatt dette stipendet.