Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  9 (Kommunikasjon og kultur i Norge)   >  Portrett  >  Gina Krog
   
  9. KOMMUNIKASJON OG KULTUR I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Gina Krog – arbeidet for kvinnesak på heltid

Gina Krog (1847–1916) var lærer, men i 1884 ga hun opp læreryrket til fordel for kvinnesaken. Hun hadde da skrevet om kvinnesak i dagspressen i fire år.

Stiftet Norsk Kvindesagsforening
Samme året stiftet hun sammen med Hagbard E. Berner Norsk Kvindesagsforening, og ble valgt inn i det første styret. Fra 1887 gav foreningen ut bladet ”Nylænde” som Gina Krog redigerte til hun døde.

Trakk seg tilbake og stiftet ny forening
I 1885 dannet hun Kvindestemmeretsforeningen, der hun var leder inntil hun trakk seg i 1897, fordi flertallet i foreningen gikk inn for en taktikk i stemmerettskampen som hun ikke kunne støtte. I 1898 stiftet Krog Landskvindestemmeretsforeningen sammen med Fredrikke Marie Qvam.

Delegat for den norske regjering
Det var Landskvindestemmeretsforeningen som stod bak organiseringen av kvinneoppropet med 279 878 underskrifter til støtte for unionsoppløsningen i 1905. Hun stiftet også Norske Kvinners Nasjonalråd i 1904, der hun var leder til hun døde. Gina Krog deltok også på flere internasjonale kvinnesaksmøter, ofte som den norske regjeringens delegat. Gina Krog ble tidlig medlem i partiet Venstre, og ble valgt som vararepresentant til landsstyret i 1909.


Bilde: http://www.leksikon.org/art.php?n=1506