Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  10 (Det unge norske demokratiet)   >  Arbeidsoppgaver  >  Nettoppgaver  >  Nasjonalismen i 1905
   
  10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Nasjonalismen i 1905

Nasjonalismen dominerte i Europa på 1800-tallet. Nasjonalismen i Norge blomstret opp etter 1814. Fram mot unionsoppløsningen i 1905 var det viktig å framstille Norge som et eget land. Dette gjorde man ved å fokusere på vår storhetstid i vikingtiden og høymiddelalderen, norsk natur, folkemusikk, et eget norsk språk osv. Den norske nasjonalismen var på sitt høyeste rundt unionsoppløsningen.

Under finner du en del ulike tekster og bilder fra 1905 som alle sier noe om nasjonalismen i Norge. Bruk disse og svar på oppgavene.
  1. Bruk det historiske materialet du finner på nettstedene nedenfor og gjør greie for hvilken rolle nasjonalismen spilte for unionsoppløsningen i 1905. Du bør komme inn på hvordan den norske og den svenske nasjonalismen artet seg, hvem som var drivkreftene bak nasjonalismen og hvilken virkning den hadde.
  2. Det historiske materialet nedenfor finner du på nettstedet som er laget av den norske staten for hundreårsmarkeringen for 1905. Tror du det spiller noen rolle for utvalget av kilder at organisasjonen Hundreårsmarkeringen står bak? Var hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen i 2005 nasjonalistisk?