Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  10 (Det unge norske demokratiet)   >  Portrett  >  Johan Sverdrup
   
  10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Johan Sverdrup – politisk lynkarriere

Johan Sverdrup (1816–1892) var sakfører. Han begynte sin politiske karriere som ordfører i Larvik i 1849. To år senere møtte han for første gang på Stortinget.

Fengende taler, dyktig taktiker
Som stortingspolitiker utviklet han seg til å bli en av norgeshistoriens mest framtredende politiske førere. Ingen kunne som han begeistre tilhengere og overtale andre, og han behersket det taktiske spillet til det fullkomne. Sverdrup ønsket å styrke Stortingets makt, og hans politiske budskap var folkestyre, nasjonal selvstendighet og kamp mot embetsmennene.

Leder i Venstre
Det var Sverdrup som ble leder av kampen for parlamentarismen. I 1869 innledet han samarbeid med bondeopposisjonens fører Søren Jaabæk. Da Norges Venstreforening var stiftet i 1884, ble Sverdrup den første lederen, og etter riksrettsdommen i 1884 og aprilministeriets avgang dannet Sverdrup en venstreregjering i juni 1884.

Måtte gå av som statsminister
Regjeringen gjennomførte mange viktige reformer. Ved splittelsen av Venstre i 1885 fulgte Sverdrup Moderate Venstre, som led nederlag ved valget i 1888, og Sverdrup gikk av som statsminister i 1889.