Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  10 (Det unge norske demokratiet)   >  Portrett  >  Oscar 2.
   
  10. DET UNGE NORSKE DEMOKRATIET
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Oscar 2. – Europas mest opplyste monark

Oscar 2. (1829–1907) var sønn av Oscar 1. og overtok tronen etter sin bror Karl 4. i 1872. Han var utdannet marineoffiser, men drev også omfattende humanistiske studier og ble i sin samtid betegnet som "Europas mest opplyste monark".

Kronet i Stockholm og Trondheim
I 1857 giftet han seg med prinsesse Sophie av Nassau og paret fikk fire sønner. Kort tid etter at Oscar og Sophie hadde overtatt som kongepar, ble de kronet, først i Stockholm og siden i Trondheim. Som konge løsnet han de sterke båndene til Frankrike og kom til forståelse med Tyskland. Ingen av Bernadotte-kongene oppholdt seg mer i Norge enn Oscar 2.

Kjente seg bundet til Norge
Han skrev og snakket godt norsk og han følte seg oppriktig og sterkt bundet til Norge. Oscars regjeringstid startet lovende da han sanksjonerte Stortingets vedtak om å oppheve stattholderembetet. Senere kom Oscar 2. i strid med Stortinget gjentatte ganger, og han tok Norges økende radikalisering, unionsskepsis og til slutt unionsoppløsning personlig og tungt.

Viktig for fredelig løsning
At han til tross for dette viste tilbakeholdenhet i 1905, var en viktig grunn til at konflikten ble løst på en fredelig måte.