Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  11 (Den store krigen)   >  Portrett  >  Gavrilo Princip
   
  11. DEN STORE KRIGEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Gavrilo Princip – sendt til Sarajevo med pistol og sprengstoff

Gavrilo Princip (1894–1918) var en 19 år gammel tuberkuløs gymnasiast fra Bosnia som ble rekruttert av en liten serbisk nasjonalistisk gruppe som kalte seg Den sorte hånd.

Sendt til Sarajevo med pistoler og sprengstoff
Gruppas mål var å samle alle sørslavere i ett rike. Lederen organiserte en liten gruppe på seks unge menn i Beograd, skaffet dem pistoler og sprengstoff og sendte dem til Sarajevo for å utføre attentatet på erkehertugen. 28. juni 1914 ventet de seks på hertugparet, gjemt i folkemengden langs deres kjørerute.

Ikke som planlagt
Men lite gikk som planlagt. En av dem fikk riktignok kastet en bombe, men den traff ikke målet. En annen ble klemt inne i folkemengden, og en ble stående så nær en politimann at han rett og slett ikke torde å gjøre noe. En fikk akutte samvittighetskvaler med tanke på den unge hertuginnen, og femtemann mistet motet fullstendig.

Gav opp, men fikk en ekstra sjanse
Gavrilo Princip var også i ferd med å gi seg, og hadde satt seg mistrøstig på en fortauskafé da hertugparets vogn plutselig stanset rett utenfor kafeen. Princip sprang til og avfyrte sine berømte skudd. At han i det hele tatt traff, var oppsiktsvekkende nok i seg selv – han hadde bare skutt med pistolen en gang før, og da uten å treffe skyteskiven. Gavrilo Princip døde i fengsel i 1918.