Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  11 (Den store krigen)   >  Portrett  >  Karl Liebknecht
   
  11. DEN STORE KRIGEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Karl Liebknecht – drept for sine holdninger

Liebknecht (1871–1919) var sønn av en av grunnleggerne av den marxistiske sosialismen i Tyskland. Fra 1905 var Liebknecht aktiv på venstresiden i det tyske sosialdemokratiske partiet sammen med bl.a. Rosa Luxemburg og Clara Zetkin.

«Ned med regjeringen! Ned med krigen!»
Antimilitarismen var Liebknechts viktigste politiske plattform. I 1907 utgav han brosjyren «Militarisme og antimilitarisme» som førte til 18 måneders fengselsstraff.

I desember 1914 var han eneste medlem av Riksdagen som stemte mot krigsbevilgningene, og i 1916 tok han og andre krigsmotstandere initiativ til en bulletin og en 1. mai-demonstrasjon med slagordene: «Ned med regjeringen! Ned med krigen!»

En sosialistisk republikk
Liebknecht fikk to år i fengsel. Etter løslatelsen var han med på å proklamere en sosialistisk republikk i Berlin (09.11.1918), samtidig med at høyresosialdemokratene gjorde et tilsvarende framstøt.

Drept for sine holdninger
For å ta opp kampen dannet han og Rosa Luxemburg i januar 1919 «Det tyske kommunistiske Parti». Fjorten dager senere ble de myrdet av kontrarevolusjonære offiserer – om ikke på sosialdemokratenes ordre, så iallfall med deres stilltiende samtykke.