Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  11 (Den store krigen)   >  Portrett  >  Leo Trotskij
   
  11. DEN STORE KRIGEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Leo Trotskij – farlige aktiviteter

Lev Davidovitsj Bronstein (1879–1940), bedre kjent som Leo Trotskij, var av jødisk opprinnelse. Han ble involvert i revolusjonære undergrunnsaktiviteter som tenåring og ble raskt arrestert og fengslet.

Flyktet fra Sibir og ble bolsjevik
Trotskij ble dømt til forvisning i Sibir, men flyktet og tilbrakte mesteparten av de neste femten årene utenlands, blant annet som krigskorrespondent på Balkan. Trotskij var opprinnelig en av mensjevikene, men etter revolusjonen i februar 1917 drog han tilbake til Russland og ble en av nøkkelpersonene i bolsjevikenes maktovertakelse.

Utmanøvrert og deportert
Trotskij ble deretter folkekommissær for utenrikssaker. Senere ble han krigskommissær, og han organiserte Den røde hær under borgerkrigen som fulgte. Trotskij så seg selv som Lenins etterfølger, men etter Lenins død ble han utmanøvrert av Stalin og deportert fra SSSR i 1929.

Myrdet i Mexico
Etter å ha levd i eksil i Tyrkia og Frankrike, fikk han oppholdstillatelse i Norge i 1935, men ble i 1936 utvist til Mexico der han fortsatte å kritisere Stalin. Under Moskva-prosessene ble han dømt til døden in contumaciam, og i 1940 ble han myrdet i sitt hjem i Mexico by.