Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  11 (Den store krigen)   >  Til læreren  >  Faglig tilleggsstoff  >  Ny krigsteknologi
   
  11. DEN STORE KRIGEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Ny krigsteknologi

Mye penger til våpen
Rustningskappløpet i Europa gjorde at militærbudsjettene økte voldsomt. Det var Tyskland som brukte mest penger, men de andre landene måtte følge etter. Det var ikke bare om å gjøre å ha flest mann under våpen eller flest krigsskip. Vel så viktig var det å ha de beste våpnene, det vil si de mest dødelig og effektive.

Maskingevær og gass
Da krigen var kommet i gang, gjorde skyttergravskrigen at begge parter satset på å utvikle langtskytende og høytflygende artilleri og hurtigskytende maskingeværer. Med artillerikanoner kunne en skyte ned i skyttergravene, og når tusenvis av soldater ble kommandert opp av skyttergravene og skulle rykke fram over åpent terreng, var maskingeværet en effektiv drapsmaskin. Det mest fryktede våpenet var likevel gass. Det ble utviklet krigsgasser som langsomt kvalte soldatene som ble utsatt for dem. Gass var et usynlig, lydløst og etter hvert også luktløst våpen.

Ubåter
Både på landjorda, på sjøen og også i lufta var det om å gjøre å utvikle raske stridsvogner, båter og fly, selv om flyteknikken var kommet for kort til at fly ble et mye brukt våpen. Men på sjøen utviklet særlig Tyskland ubåtene, et fryktet våpen. Ubåtene var ikke farlige bare for fiendtlige krigsskip, men også for sivile lasteskip. Og etter at Tyskland erklærte uinnskrenket ubåtkrig og også senket skip fra nøytrale land, var ingen som fraktet varer eller våpen sjøveien til Storbritannia, trygg for angrep.