Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  12 (Norge - "den nøytrale allierte")   >  Portrett  >  Fridtjof Nansen
   
  12. NORGE - "DEN NØYTRALE ALLIERTE"
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Fridtjof Nansen – mangfoldig prisvinner

Fridtjof Nansen (1861–1930) var en mann med mange talenter. I Norge er det polarhelten som trer fram, mens flyktninger og hungersrammede kjenner til Nansen-passet, Nansen-hjelpen og fredsprisvinneren.

Lenger nord enn noen annen
Fridtjof Nansen tok doktorgraden på oppbyggingen av sentralnervesystemet, en revolusjonerende avhandling. I 1888 gikk han på ski over Grønland og i 1893 ledet han Fram-ekspedisjonen og forsøkte å nå Nordpolen. Han kom nesten fram, og lenger nord enn noen annen før han.

Nasjonalhelt og kjendis
Polarferdene gjorde Nansen til en nasjonalhelt i Norge, og han ble også internasjonal kjendis som tidens mest anerkjente polarforsker. Fra 1915 var han leder for Norges forsvarsforening og under første verdenskrig ledet han Norges forhandlinger med USA om forsyninger.

Hjelpearbeideren
Nansen representerte Norge i Folkeforbundet, og der ledet han arbeidet med hjemsendelse av fanger etter første verdenskrig. Han ledet også hjelpearbeidet under hungersnøden i Russland og deltok i hjelpearbeidet for flyktninger. I 1922 fikk han Nobels fredspris for sitt humanitære arbeid. Her hjemme har han utgitt en mengde bøker, og var med og stiftet Fedrelandslaget i 1924.