Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  13 (Sovjetunionen og verdenskommunismen)   >  Portrett  >  Vladimir Lenin
   
  13. SOVJETUNIONEN OG VERDENSKOMMUNISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Vladimir Lenin

Politisk oppvekst
Vladimir Iljitsj Uljanov (1870–1924), bedre kjent som Lenin, ble født i en solid middelklassefamilie i 1870. Broren ble henrettet for deltakelse i et komplott mot tsaren, og i 1887 ble Lenin selv arrestert for deltakelse i en studentdemonstrasjon.

Lot seg ikke stoppe
Lenin fullførte sin juristutdanning, men hans fortsatte politiske aktiviteter førte til ny fengsling og eksil i Sibir. I 1900 fikk Lenin dra til Sveits. Der etablerte han et tidsskrift som allerede i 1903 ble offisielt organ for det nye all-russiske sosialistpartiet.

Slutten på tsarregimet
De første årene var dominert av striden mellom Lenins tilhengere, bolsjevikene, og mensjevikene. I 1912 fikk bolsjevikene lov til å starte avisen Pravda, og i mars 1917 kunne man øyne tsarregimets fall.

I april 1917 ankom Lenin i et lukket tog til Petrograd. Han kjempet mot den provisoriske regjeringen og krevde all makt til arbeider-, bonde- og soldatsovjetene, og ledet bolsjevikenes maktovertakelse i november 1917.

En dominerende kraft
Lenin dominerte politikken til det nye Sovjetregimet fram til han fikk slag i 1922. Han gjenopptok snart sine plikter, men et nytt slag var helt ødeleggende, og han døde i januar 1924.