Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  13 (Sovjetunionen og verdenskommunismen)   >  Portrett  >  Mao Zedong
   
  13. SOVJETUNIONEN OG VERDENSKOMMUNISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Mao Zedong – Kinas ubestridte leder

Da Mao Zedong (1893–1976) ble født, var det kinesiske keiserdømmet i ferd med å bryte sammen. Det hersket stor intellektuell uro og utbredt sosial utilfredshet, og vestlige ideer, så vel liberale som marxistiske, trengte inn i Kina.

Den kinesiske revolusjonen
I 1912 ble republikken innført, og Kina gikk inn i en periode av kaos, krig og borgerkrig som varte helt til den kommunistiske maktovertakelsen i 1949. Mao var en av stifterne av Kinas Kommunistiske Parti (1921). Han var medlem av sentralkomiteen fra 1923 og partiformann fra 1935.

I motsetning til de andre kommunistlederne mente han at bøndene måtte være hovedkraften i den kinesiske revolusjonen.

Katastrofale reformer
Mao la opp en utviklingsmodell for Kina bygd på selvberging og kollektivisering, og en omfattende forsert industrialisering, Det store spranget. Noen år senere innledet han Kulturrevolusjonen. Begge reformforsøkene ble katastrofale.

Klar leder
Mao gikk av som statsleder 1959, men fortsatte som partiformann. Han led av Parkinsons sykdom og var svekket de siste årene av sitt liv, men forble Kinas ubestridte leder til sin død.