Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  13 (Sovjetunionen og verdenskommunismen)   >  Portrett  >  Jiang Jieshi (Chiang Kai-Shek)
   
  13. SOVJETUNIONEN OG VERDENSKOMMUNISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Jiang Jieshi (Chiang Kai-Shek) – etablerte den kinesiske republikken

Mens Jiang Jieshi (Chiang Kai-Shek) (1887–1975) studerte i Japan, ble han med i Sun Yat-sens nasjonalistparti, Guomindang, som senere kastet det regjerende Qing-dynastiet og etablerte den kinesiske republikken (1912).

Erobret Kina
Guomindang prøvde å samle landet, men fikk bare kontroll over de sørlige delene. Resten var kontrollert av lokale krigsherrer. Da Sun Yat-sen døde i 1925, overtok Jieshi ledelsen av Guomindang og klarte i samarbeid med ”Kinas kommunistiske Parti” å erobre hele Kina.

Ville utrydde kommunistene
I 1927 avsluttet Jieshi Guomindangs samarbeid med kommunistene og gav samtidig ordre om at de skulle utryddes fullstendig. Denne politikken tvang kommunistene ut på ”Den lange marsjen”. Samtidig motstod Jieshi japanske styrker som hadde invadert Kina i 1931.

Slått av Mao, flyktet til Taiwan
Men i 1937 ble det full krig mot Japan. Etter at de allierte hjalp kineserne å slå japanerne, brøt borgerkrigen mellom Guomindang og kommunistene ut igjen. I 1949 klarte kommunistene under Maos ledelse å beseire Guomindangs styrker, og Jieshi flyktet til Taiwan. Her var han president for et nasjonalistisk styre fram til sin død.