Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  13 (Sovjetunionen og verdenskommunismen)   >  Portrett  >  Madame Chiang Kai-shek
   
  13. SOVJETUNIONEN OG VERDENSKOMMUNISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Madame Chiang Kai-shek – viktig kvinne for Kina

Madame Chiang Kai-shek (Mei-ling Soong) (1897–2003) ble født i Shanghai. Hun kom til USA i 1908 for å studere engelsk litteratur og filosofi, og utmerket seg akademisk. Etter studiene drog hun tilbake til Kina og studerte kinesisk kultur.

Berømt par
Mei-ling møtte Chiang Kai-shek i 1920. Han var elleve år eldre og selv om han var gift, fridde han til henne. Paret Chiang var en gang et av verdens mest berømte, og i 1938 kåret Time Magazine dem til «Årets mann og kvinne».

Med språk som våpen
Chiang Kai-Shek styrte deler av Kina under andre verdenskrig da japanerne okkuperte mesteparten av landet. Madam Chiang, som kunne flytende engelsk, fungerte som sin manns tolk, sekretær og rådgiver. Hun var også velartikulert og karismatisk, og hun klarte å overtale USA til å hjelpe Kina i kampen mot japanerne.

Viktig kvinne for Kina
Også i sitt eksil i Taiwan (1949–75) ble hun ansett som en av de viktigste kvinnene i verdenspolitikken, og hun fortsatte sitt korstog for hjelp til Kina. Etter mannens død flyttet hun til New York der hun overvant både kreft og flere andre sykdommer før hun til slutt sovnet inn, 105 år gammel.