Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  13 (Sovjetunionen og verdenskommunismen)   >  Arbeidsoppgaver  >  Kildeoppgave
   
  13. SOVJETUNIONEN OG VERDENSKOMMUNISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Motstanderne

A Hva skjedde med de som var motstandere av Stalins styre?
B Hva var Gulag-arkipelet og Moskvaprosessene?
C Hva var årsakene til opprettelsen av arbeidsleirene og til utrenskningene?
D Hvilke anklager ble rettet mot dem som havnet i arbeidsleirene?
E Hvordan var forholdene i arbeidsleirene?

Kilde: Brev fra fanger

Tvangsarbeidsleire ble etablert i 1919, men det var først i 1930-årene at systemet fikk et betydelig omfang. I arbeidsleirene var det kriminelle og politiske og religiøse fanger. Gulag var navnet på arbeidsleirene i Sibir. Kilden nedenfor er utdrag fra et brev fra fanger til kommunistpartiet.

Vi er fanger som nå returnerer fra Solovetski konsentrasjonsleir på grunn av dårlig helse. Vi dro dit fulle av energi og ved god helse, og nå returnerer vi som invalide, knust og forkrøplet psykisk og fysisk. Vi ber dere om å se nærmere på den vilkårlige bruken av makt og den volden som råder i Solovetski konsentrasjonsleir i Kemi og i alle andre konsentrasjonsleire. Det vanskelig for et menneske å forestille seg terroren, tyranniet, volden og lovløsheten. (…) Folk dør som fluer, det vil si de dør en lang og pinefull død. Vi understreker at denne lidelse er lagt på skuldrene til det fattige proletariatet, dvs arbeidere som kom i en uheldig situasjon under begivenhetene rundt Oktoberrevolusjonen, og som begikk forbrytelser for å redde seg selv og sine familier fra sultedøden. De har allerede sonet sin straff for disse forbrytelsene, og flesteparten av dem vil heller utføre ærlig arbeid. (…) Viss du klager eller skriver noe (Gud forby!) anklager de deg for fluktforsøk eller noe annet, og skyter deg som en hund. De stiller oss opp nakne i 22 kuldegrader og lar oss være ute i opp til en time. (…) Vi håper at det i kommunistpartiet er folk som er humane og sympatiske.
14. desember 1926
G. Zheleznov, Vinogradov, F. Belinskii

Fra nettstedet Revelations from the Russian Archives, 2003 (oversatt av forfatterne).