Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  14 (En verden i ubalanse)   >  Portrett  >  Georges-Benjamin Clemenceau
   
  14. EN VERDEN I UBALANSE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Georges-Benjamin Clemenceau – lege, journalist, lærer og politiker

Georges-Benjamin Clemenceau (1841–1929) var opprinnelig utdannet lege, men som republikaner kom han i konflikt med Napoleon 3. og drog til USA der han tilbrakte flere år som journalist og lærer.

Offer for Panamakanal-skandalen
Da han vendte tilbake til Frankrike i 1869, ble Clemenceau vitne til Napoleon 3.s fall, og fra 1871 var han medlem av Nasjonalforsamlingen. Han ble ikke gjenvalgt i 1893 etter å ha blitt urettmessig anklaget for å være betalt av britene i forbindelse med Panamakanal-skandalen. De neste årene viet han seg til journalistikken.

Inn i politikken igjen
I 1902 ble Clemenceau valgt til senator, og i 1906 statsminister. I løpet av hans regjeringstid ble den første Marokkokrisen løst og alliansen med Storbritannia styrket.

Vanskelig forhold til Tyskland
Han var statsminister i to perioder; 1906–1909 og 1917–1920, og han var talsmann for en uforsonlig politikk overfor Tyskland både under verdenskrigen og fredsforhandlingene.

Clemenceau mente at Wilson var altfor idealistisk, og han ble aldri fornøyd med Versaillestraktaten. Ironisk nok tapte han presidentvalget i 1920 på grunn av sin ettergivenhet overfor Tyskland.