Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  14 (En verden i ubalanse)   >  Portrett  >  Coco Chanel
   
  14. EN VERDEN I UBALANSE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Coco Chanel – brøt med tradisjonen

Gabrielle Bonheur Chanel (1883–1971) ble født inn i en liten fransk bondefamilie. Foreldrene døde da Gabrielle var liten, så hun vokste opp dels i et kloster, dels hos to tanter. Det var tantene som gav henne kallenavnet ”Coco”.

Enkel og komfortabel
Coco likte å henge rundt på veddeløpsbanen, men hun hadde ikke råd til de flotte klærne som de velstående gikk rundt i. Hun bestemte seg i stedet for å lage sin egen stil. Den skulle være enkel og behagelig, i motsetning til tidens kvinnemote.

Brøt med tradisjonen
Den nye stilen vakte en viss oppsikt. Coco giftet seg med en velstående mann, og han finansierte hennes første klesforretning i Paris. Berømmelse stod for døren. Den enkle og litt gutteaktige stilen ble symbolet på tjuetallets kvinneideal, og representerte også en frigjøring fra de tradisjonelle og stive formene.

Kjendis med upopulære holdninger
Coco tegnet alt fra hatter til undertøy, men mest kjent er nok den såkalte ”lille sorte kjolen”, som siden har blitt en gjenganger i de fleste kvinnegarderober. Coco ble en kjent person i sin samtid, hun vanket sammen med personer som Stravinsky og Picasso, og det gikk rykter om hennes mange elskere. Hennes popularitet ble svekket etter krigen da hennes fiendtlige holdning til jøder og homofile ble kjent.