Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  15 (Fascismen og nazismen)   >  Portrett  >  Joseph Goebbels
   
  15. FASCISMEN OG NAZISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Joseph Goebbels – med makt over media

Goebbels (1897–1945) ble født inn i en streng katolsk arbeiderklassefamilie. Han studerte historie og litteratur ved Universitetet i Heidelberg. I sine ungdomsår levde han en bohêmtilværelse og forsøkte seg også som forfatter.

Med makt over media
Han ble medlem av NSDAP i 1922, og ble raskt kjent for sine radikale meninger og sitt intellekt. Goebbels ville faktisk utvise Hitler fra partiet i 1926, men endret oppfatning, og ble med tiden en av Hitlers viktigste støttespillere. Goebbels ble utnevnt til Propagandaminister i 1929 og fikk raskt kontroll over media og kulturlivet.

Manipulerte Tysklands befolkning
Jøder og opposisjonelle ble fjernet fra sine stillinger, og ved hjelp av sine evner som taler klarte han å manipulere store deler av den tyske befolkningen til å tro at Hitler var Tysklands redningsmann og at jøder og marxister var landets fiender.

Stor statsmann eller stor kriminell
Da krigen begynte brukte han de samme evnene til å mane befolkningen til kamp. Da han innså tapet i 1945 tok han sitt eget liv, sammen med sin kone og deres seks barn. Rett før han døde skal han ha uttalt: ”Vi går over i historien som tidenes største statsmenn eller som de største kriminelle”.