Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  15 (Fascismen og nazismen)   >  Portrett  >  Albert Speer
   
  15. FASCISMEN OG NAZISMEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Albert Speer – Hitlers arkitekt

Albert Speer (1905–1981) ble født 1905 i Tyskland og vokste opp i et overklassehjem, styrt av en autoritær familiefar som totalt ignorerte sin sønn. Speer utdannet seg til arkitekt, og i mars 1931 meldte han seg inn i NSDAP.

Germania
Han tiltrakk seg raskt Hitlers oppmerksomhet. Føreren var imponert av sin arkitekts noble framtreden og dyktighet. Speer på sin side behandlet Hitler som en likemann innen arkitektur. De kunne sitte i timevis og planlegge verdenshovedstaden Germania og drøfte bygningsstil og arkitektur, mens de lyttet til Wagner, Schumann og Beethoven.

Ville forgifte rikskanselliet
I 1934 ble Speer Hitlers sjefsarkitekt. Da Speer forstod at naziregimets undergang nærmet seg, planla han å rydde Hitler og andre naziledere av veien med giftgass via rikskanselliets ventilasjonssystem, men fikk aldri gjennomført planen.

Fruktbart fengselsopphold
Speer ble kjent skyldig i krigsforbrytelser og dømt til 20 års fengsel. I Spandau-fengselet leste han tusenvis av bøker, skrev sine erindringer, tegnet og dyrket en stor fengselshage. Han ble løslatt i 1966, og noen år senere offentliggjorde han sine erindringer. De ble en bestselger. Speer døde av et slagtilfelle i 1981.