Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  17 (Andre verdenskrig)   >  Portrett  >  Arthur Neville Chamberlain
   
  17. ANDRE VERDENSKRIG
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Arthur Neville Chamberlain – statsminister for fred

Chamberlain (1869–1940) ble født i Birmingham, England, og kom raskt med i politikken som representant for de konservative. Han var borgermester i hjembyen Birmingham, helseminister og finansminister, før han i 1937 ble statsminister.

Forhandlinger om fred
Chamberlain har blitt mest kjent for sin appeasement-politikk. Gjennom forhandlinger og innrømmelser skulle aggresjonen til Tyskland og Italia stoppes. Chamberlain godtok derfor Italias okkupasjon av Etiopia og Tysklands anektering av Sudetenland i Tsjekkoslovakia i Münchenforliket i 1938.

Måtte ofre Tsjekkoslovakia
Chamberlain mente at Storbritannia ikke kunne gå til krig på grunn av et lite land som Tsjekkoslovakia. Han mente at forhandlingene hadde skapt ”fred i vår tid”, og hans anstrengelser ble tatt godt imot i hjemlandet.

Krigen ble et faktum
Chamberlain var ikke pasifist, han visste at krig kunne bli utfallet, derfor tok han til orde for at Storbritannia skulle ruste opp. Da Polen ble angrepet i 1939, hadde ikke han som leder for Storbritannia lenger noe valg. Krigen var et faktum. Men hans dager som statsminister gikk mot slutten. Etter kritikk for passiv krigføring og det mislykkede felttoget i Norge, gikk han av i mai 1940. Et halvt år senere døde han.