Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  17 (Andre verdenskrig)   >  Portrett  >  Dwight D. Eisenhower
   
  17. ANDRE VERDENSKRIG
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Dwight D. Eisenhower – kjent gjennom sin rolle i krigen

Dwight David Eisenhower (1890–1969) ble født i Denison, Texas. Etter eksamen ved militærskolen West Point, ble han yrkesmilitær. Ved utbruddet av andre verdenskrig tjenestegjorde han på Filippinene, men det var i Europa han kom til å gjøre seg bemerket.

Invasjonen av Normandie
I 1943, etter at han var blitt sjef for landstridskreftene i Europa, ble han utnevnt til general. Eisenhower ledet de suksessrike allierte invasjonene i Nord-Afrika, Sicilia og Italia.

Den viktigste avgjørelsen var utvilsomt da han gav klarsignal til å sette i gang den viktige invasjonen av Normandie i 1944.

Presidenten alle ville ha
Etter krigen ledet han NATOs militære styrker i Europa. Eisenhower var en svært populær mann, kjent for sine evner som planlegger og diplomat. Både demokratene og republikanerne ville ha ham som sin presidentkandidat. Eisenhower var republikaner, og han vant senere valget i 1952. Han satt som president fra 1953 til 1961.

Grep inn i store spørsmål
Han fikk slutt på Korea-krigen og forsøkte å normalisere forholdet til Sovjetunionen. Men han ville at USA skulle støtte alle krefter som forsøkte å hindre at kommunister overtok makten i Midtøsten. Eisenhower besluttet også at makt måtte settes bak beslutningen om likhet for de svarte i Little Rock-saken i 1954.