Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  17 (Andre verdenskrig)   >  Til læreren  >  Faglig tilleggsstoff  >  Jødeutryddelsen
   
  17. ANDRE VERDENSKRIG
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Jødeutryddelsen

Fra pogromene til masseutryddelse
Allerede i middelalderen fikk jøder skylden for både pestsykdommer og naturkatastrofer, og utallige er de pogromene som har vært iverksatt mot den jødiske befolkningen i Europa. Pogrom er et russisk ord som betyr ødeleggelse og herjing, og det ble brukt på om angrep og drap på jøder i russiske og ukrainske byer og landsbyer. Men aldri har antisemittismen fått så fryktelige konsekvenser som i årene 1935–1945, da de tyske nazistene satte seg som mål systematisk å utrydde den jødiske befolkningen i Tyskland og i de okkuperte landene. Av en jødisk befolkning på noe under 8 millioner i de nazikontrollerte delene av Europa ble nesten 6 millioner utryddet.

Jødene ble tvunget inn i gettoer
Nürnberglovene, som ble vedtatt i 1935, satte forbud mot ekteskap mellom tyskere og jøder. Jødene var dermed stemplet som mindreverdige mennesker, og dette stempelet skulle være synlige for alle. Jødene i Tyskland og i flere okkuperte land ble tvunget til å bære en gul davidsstjerne, slik at alle kunne se at de var jøder og unngå å blande seg med dem.

I mange europeiske byer var det fra gammel tid bydeler der flertallet av befolkningen var jøder. Disse ble kalt gettoer, etter navnet på den jødiske bydelen i Venezia. Etter hvert som Tyskland okkuperte land i Øst-Europa, der det var en stor jødisk befolkning, tvang de jødene inn i gettoene i en del større byer.

Warszawa-gettoen
Polen hadde en jødisk befolkning på over 3 millioner, som nå ble samlet i gettoer – den største var i Warszawa. På et lite byområde ble over 500 000 jøder stuet sammen. De fleste ble likvidert i årene 1942–43. Fra denne og andre gettoer ble det sendt toglaster med jøder til de store utryddelsesleirene i Polen. Våren 1943 gikk de 60 000 jødene som var igjen i Warszawa-gettoen, til et fortvilt opprør. Opprøret varte en måned, men ble til slutt slått ned av den tyske militærmakten, og nesten alle de 60 000 ble drept.

Dødsleirene
Dachau konsentrasjonsleir lå i delstaten Bayern, ikke langt fra storbyen München. Leiren ble opprettet allerede i 1933 og var den første nazistiske konsentrasjonsleiren. Dachau var en arbeidsleir, der det først og fremst var politiske motstandere av regimet som ble plassert. Stedet ble fra første stund beryktet for den brutale behandlingen av fangene. Etter hvert bygde nazistene et system av konsentrasjonsleirer, og etter at den «endelige løsningen på jødespørsmålet» ble vedtatt i 1942, ble det også bygd sju rene utryddelsesleirer for jøder. Disse ble plassert i Polen.

Dachau var i prinsippet en arbeidsleir og ikke en utryddelsesleir, men var likevel en av de mest beryktede leirene. En av grunnene var at tyske leger brukte fanger til medisinske eksperimenter. De påførte fanger livsfarlige sykdommer for å forske på virkningene.

Den planlagte og svært systematisk utførte utryddelsen av 6 millioner mennesker er vanskelig å fatte. Vanskelig er det også å sette seg inn i det jødene i Europa opplevde, både i dødsleirene og mens de hver dag gikk og ventet på å bli arrestert og sendt til en leir.