Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  18 (Okkupasjonstid i Norge)   >  Portrett  >  Henry Rinnan
   
  18. OKKUPASJONSTID I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Henry Rinnan – fryktet mann

Henry Rinnan (1915–1947) ble født i Levanger i 1915. Han skulle komme til å bli en av de mest fryktede personene i Norge under krigen.

Rinnan-banden
Da de tyske styrkene inntok Norge, var Rinnan sjåfør for de norske styrkene, men lot seg verve som tysk agent alt i juni 1940. Han ledet gruppen Sonderabteilung Lola, en gruppe som arbeidet for tyskerne. Gruppa hadde 60 medlemmer, og er bedre kjent som Rinnan-banden.

Angav og torturerte
Medlemmene infiltrerte motstandsgrupper og angav motstandsfolkene. Til sammen angav de omtrent ett tusen mennesker. I det såkalte ”Bandeklosteret” i Trondheim torturerte de flere hundre mennesker og man regner med at over 80 mennesker ble drept.

Inkarnasjonen av ondskap
Rinnan selv var en aktiv torturist. Da krigen nærmet seg slutten, forsøkte Rinnan å flykte til Sverige, men ble arrestert. Han rømte igjen fra fengselet, men også da ble han tatt. Rettssaken mot Rinnan-banden foregikk i 1946, og i 1947 ble han henrettet. Henry Rinnan har i ettertid blitt framstilt som en liten, puslete mann, et mobbeoffer som utviklet seg til selve inkarnasjonen av ondskap.