Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  18 (Okkupasjonstid i Norge)   >  Portrett  >  Birger Eriksen
   
  18. OKKUPASJONSTID I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Birger Eriksen – mannen som senket Blücher

Oberst Birger Eriksen (1875–1958) var kommandant på Oscarsborg festning i april 1940. Natt til 9. april fikk han melding om at krigsskip var på vei inn Oslofjorden.

Dramatisk natt
Bemanningen på Oscarsborg var liten denne natten, bare en tredjedel av den opprinnelige. Obersten ventet i flere timer, men ingen skip kom. Oberst Eriksen gav halve mannskapet tillatelse til å gå å spise. Det var tåke denne natten, og sikten var dårlig. Obersten visste heller ikke hvilken nasjonalitet skipene som var på vei, hadde.

Gav viktig ordre
Eriksen forsøkte å varsle kongefamilien uten hell. Obersten gjorde klar til angrep, og så kom skipene. Obersten hadde 30 mann og tre kanoner. Klokka 04.21 gav Eriksen ordre om beskytning. Den tyske marines stolthet, krysseren Blücher, ble truffet av de to skuddene som ble avfyrt fra Oscarsborg. Senere gikk skipet på torpedoer og sank.

Reddet kongefamilien
Oberst Eriksen tok avgjørelsen om å skyte mot Blücher alene. Norge var ikke i krig på dette tidspunkt. Det var en modig avgjørelse som skulle vise seg å få avgjørende betydning for Norge, ikke minst fordi det gav kongefamilien mulighet til å forlate Oslo.