Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  19 (Imperiene rakner)   >  Portrett  >  Julius Nyerere
   
  19. IMPERIENE RAKNER
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Julius Nyerere – Tanzanias første president

Julius Nyerere (1922–1999) vokste opp ved Victoriasjøen i det daværende Tanganyika. Først da han var 12 år, fikk han begynne på skolen, en skole som visstnok var omtrent fire mil fra landsbyen der han bodde.

Den første fra sitt land
Studiene gav mersmak, og noen år senere var Nyerere den første fra sitt land som studerte ved et britisk universitet. I Edinburgh stiftet han bekjentskap med sosialistiske ideer, og da han vendte hjem igjen, ble han raskt involvert i det politiske liv.

President og lærer
I 1962 ble han valgt til Tanzanias første president. Det har blitt sagt om Nyerere at han var både katolikk, humanist og sosialist. Men han var også lærer. Flere har regnet han for å være hele landets lærer. Han vektla særlig utdannings- og helsesystemet, og fokuserte på menneskelig utvikling og selvhjelp.

Populær i Sør-Afrika
Nyerere var pan-afrikanist, og støttet flere av de andre frigjøringsbevegelsene i Afrika, blant annet ANC i Sør-Afrika. Hans engasjement for de andre landene i regionen har i ettertid gjort ham populær i det sørlige Afrika. En av de siste oppgavene han påtok seg, var å mekle i konflikten i Burundi på midten av 1990-tallet. Nyerere har i ettertid blitt kritisert for ikke å la sine politiske motstandere komme til orde i løpet av de mer enn 20 årene han var president.