Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Dag Hammarskjöld
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Dag Hammarskjöld – overtok ”verdens mest umulige jobb”

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld (1905–1961) kom fra en familie som hadde tradisjoner for å inneha viktige posisjoner i det svenske statssystemet, blant annet var hans far statsminister fra 1914 til 1917.

Generalsekretær i FN
Dag studerte juss og økonomi, og fikk etter hvert, som sine forfedre, jobb i den svenske staten. I 1951 ble han utenriksminister, men det var gjennom arbeid utenfor Sveriges grenser han virkelig ble kjent. I 1953 etterfulgte han nemlig Trygve Lie som generalsekretær i FN.

Tok utfordringen
Nordmannen mente at han overtok ”verdens mest umulige jobb”, og i løpet av sin tid som generalsekretær måtte han jobbe med uroligheter i blant annet Libanon, Laos, samt Suez-krisen. Hammarskjöld vektla FNs nøytrale linje, de små statenes innflytelse, og han ble gitt mye av æren for opprettelsen av de fredsbevarende styrker.

Mellom litteratur og fred
Mindre kjent var han nok for sine litterære kvaliteter. Like fullt var han en anerkjent oversetter av poesi, han var medlem av Svenska Akademien (som deler ut Nobels litteraturpris) og etter hans død ble dagboksnotatene hans utgitt. Hammarskjöld omkom i en flystyrt i 1961 i dagens Zambia da han var ute på FN-oppdrag. To år senere ble det besluttet at han skulle tildeles Nobels Fredspris for 1960.