Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Aleksandr Solsjenitsyn
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Aleksandr Solsjenitsyn – kritisk røst gjorde han populær

Aleksandr Isajevitsj Solsjenitsyn (1918–2008) ble født året etter den store russiske revolusjonen. Han studerte matematikk og fysikk ved Universitetet i Rostov, før han i 1941 ble innkalt til krigstjeneste.

Straffarbeid i åtte år
Solsjenitsyn ble i løpet av krigen utnevnt til kaptein i artilleriet, men i 1945 ble han arrestert på grunn av kritikk han hadde kommet med mot Stalin. Han ble satt til straffarbeid i en konsentrasjonsleir i åtte år. Da Nikita Khrustsjov kom til makten i 1956, fikk han endelig sjansen til å vende tilbake til samfunnet.

Kritisk røst gjorde han populær
I 1962 ble Solsjenitsyn verdenskjent etter utgivelsen av En dag i Ivan Denisovitsj’ liv. Boka tok et oppgjør med Stalins konsentrasjonsleire, et tema som også den senere GULag-arkipelet tok opp. Solsjenitsyns kritikk av det sovjetiske samfunnet gjorde ham populær i Vesten, dette til tross for at Solsjenitsyn var kritisk til deler av det vestlige samfunnet.

Ut av landet
I 1970 fikk han Nobels litteraturpris. Fire år senere hadde de sovjetiske myndighetene fått nok av hans opposisjonelle holdning. Han ble tvangssendt ut av landet, og slo seg ned i USA, der han bodde fram til Sovjetunionen ble oppløst. Solsjenitsyn vendte da tilbake til Russland, der han siden levde et tilbaketrukket liv til han døde i 2008.