Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Willy Brandt
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Willy Brandt – arbeid belønnet med Nobels fredspris

Herbert Ernst Frahm (1913–1992) vokste opp i den nordtyske byen Lübeck. I 1933, da Hitler kom til makten, tok han navnet Willy Brandt. Han var sosialdemokrat, i opposisjon til Hitlers politikk og følgelig i Gestapos søkelys.

Hjem i Norge, hjem i Vest-Tyskland
Willy flyktet til Norge, der han var aktiv i arbeiderbevegelsen, men da hans landsmenn okkuperte Norge, måtte han flykte videre til Sverige, der han etter hvert ledet Svensk-norsk pressebyrå. I 1941 fikk han norsk statsborgerskap, noe han hadde i sju år, da han flyttet til sitt ”nye” hjemland, Vest-Tyskland.

Øst og vest
Brandt var borgermester i Vest-Berlin, da Øst-Tyskland besluttet å reise muren i 1961. Han brukte da mye tid på å få i stand besøksordninger for de familiene som ble splittet av byggverket. I 1969 ble han forbundskansler i Vest-Tyskland. Han arbeidet for en avspenning i forholdet til Sovjetunionen og andre land i Øst-Europa, et arbeid som ble belønnet med Nobels fredspris i 1971.

Et forent Tyskland
Brandt var også en forkjemper når det gjaldt å bedre relasjonene mellom verdens nordlige og sørlige land. Han skrev også en rekke bøker, blant annet om Norge under krigen. To år før sin død gikk hans drøm endelig i oppfyllelse: Muren falt, og Tyskland ble endelig forent igjen.