Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Mikhail Gorbatsjov
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Mikhail Gorbatsjov – Sovjetunionens siste leder.

Slutten på den kalde krigen
Gorbatsjov (1931–) var Sovjetunionens siste leder. Året etter at han mottok Nobels fredspris, ble han tvunget til å gå av. Avgangen hans markerte oppløsningen av Sovjetunionen og slutten på den kalde krigen. Perioden hans som leder av SSSR (1985–1991) var preget av flere viktige endringer:

  • Lederne i statsapparatet ble skiftet ut
  • Mer markedsorientert økonomi
  • Økt ytringsfrihet (på russisk: glasnost)
  • Politisk demokratisering
  • Sovjetiske styrker trakk seg ut av Afghanistan
  • Trykket på Øst-Europa ble mindre

Sjarmerte Thatcher
Med Gorbatsjov ved roret ble samtaler om nedrustning innledet igjen. Flere avtaler ble inngått, og Gorbatsjov skal visstnok ha sjarmert vestlige ledere med sin humor og sitt gode humør. Den konservative Margaret Thatcher skal ha sagt ”I like Mr. Gorbatsjov. We can do business together.”

Gorbatsjov ville ikke at Sovjetunionen eller kommunistregimet skulle oppløses, men den økonomiske krisen og flere etniske konflikter var med på å frambringe akkurat dette.

Bondesønn og generalsekretær
Gorbatsjov ble født inn i en liten bondefamilie i Privolnoye i Russland. Som tenåring var han fabrikkarbeider, før han flyttet til Moskva for å studere juss.

Mikhail ble medlem av Kommunistpartiet i 1952, og ble utdannet til å bli en framtidig leder. Gorbatsjov steg i gradene, og da Tsjernenko døde i 1985, ble han utnevnt til å ta over som generalsekretær i Kommunistpartiet.