Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Joseph McCarthy
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Joseph McCarthy – aggressiv politikk mot kommunisme

Joseph Raymond McCarthy (1909–1957) var født i Wisconsin, USA og var republikansk politiker. Gjennom sin tid som senator for Wisconsin i perioden 1947–1957 ble han kjent for sine aggressive kampanjer mot kommunister og deres sympatisører.

Jaktet kommunister overalt
Særlig var pressefolk, politikere, folk i film- og underholdningsbransjen og i militæret utsatt. Noen mistet jobben, og andre valgte å flykte landet, blant annet Charlie Chaplin. Den kjente norske antikommunisten, Haakon Lie, var tilhenger av McCarthy.

Spioner for Sovjet
Bakgrunnen for denne heksejakten var avsløringer om at amerikanere med kommunistsympatier hadde vært sovjetiske spioner i USA. Noen ble dømt, andre slapp unna, og det var et faktum at det var et lite antall personer i høye stillinger som var spioner for Sovjet. Men McCarthy førte en nådeløs jakt også på folk i lavere stillinger, folk som hadde liten eller ingen kontakt med kommunismen.

Gikk altfor langt
McCarthy var allerede berømt da han i ein tale i 1950 påstod å ha en liste over kommunister i Utenriksdepartementet. Han hadde ingen bevis for det, og da avsløringen om metodene hans ble kjent gjennom en fjernsyns-overført senathøring i 1954, vedtok senatet med stort flertal å fordømme McCarthy.