Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  James Dean
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

James Dean – en av de korteste, men mest spektakulære karrierer i filmhistorien

James Byron Dean (1931–1955) ble født i Marion, Indiana i 1931. Han vokste opp hos onkelen og tanten sin i Fairmount, og etter High School dro han til California for å studere musikk og kunst.

Ble oppdaget
Han danset og spilte teater og flyttet til New York for å satse på en skuespillerkarriere. Etter hvert fikk han en rolle på Broadway og ble oppdaget av filmselskapet Warner Brothers.

Intensivt år
1955 skulle bli et begivenhetsrikt år for James. I løpet av dette året spilte han inn sine eneste tre filmer. Først Øst for eden, deretter Rotløs ungdom og til sist Giganten. For pengene han tjente, kjøpte han seg en Porsche og deltok i flere bilrace. På vei til ett av dem kolliderte han med en annen bil og omkom momentant.

”Lev som om du skal dø i dag”
James Dean hadde en av de korteste, men mest spektakulære karrierer i filmhistorien. Hans tolkninger av ung frustrert mann appellerte til ungdom i begynnende opprør. Han ble raskt et ikon for ungdom over hele verden. Liv og lære var to sider av samme sak for James. Som han sa: ”Drøm som om du lever for alltid, lev som om du skal dø i dag.”