Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Portrett  >  Fidel Castro
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Fidel Castro – invaderte Cuba med luksusyacht

Fidel Castro Ruz (1927–2016) ble født på Cuba i 1927. Faren var en spansk innvandrer som arbeidet seg opp til å bli godseiger. Som 19-åring begynte Fidel å studere juss og engasjerte seg samtidig i politikk.

Mislykket angrep
I 1953 gikk han og 126 håndplukket menn til angrep på en av de sterkeste festningene til den USA-støttede diktatoren Batistas. Militært var angrepet en fiasko. Etter 1 1/2 år i fengsel dro Castro til Mexico i eksil. Sammen med blant andre broren Raúl og den argentinske legen Ernesto ”Che” Guevara, forberedte han en invasjon av Cuba.

Invaderte Cuba med luksusyacht
2. desember 1956 gikk han i land frå luksusyachten Granma, i spissen for 81 revolusjonære. To år senere holdt han seierstoget sitt i Havanna etter at Batista var jaget på flukt.

Sosialistisk diktator
Til å begynne med la Castro opp til et brett samarbeid med moderate krefter, men forholdet til USA ble stadig mer spent. I 1961 proklamerte han at revolusjonen på Cuba var sosialistisk, men først i 1975 ble det utformet en forfatning. Den sier at Cuba skal være en sosialistisk ettpartistat, og at den øverste lederen skal ha tittelen president.

Fra da av var diktatoren Fidel Castro president i statsrådet.