Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  20 (En todelt verden)   >  Til læreren  >  Faglig tilleggsstoff  >  Krigen i Vietnam
   
  20. EN TODELT VERDEN
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Krigen i Vietnam

Et mareritt for amerikanerne
Krigen i Vietnam ble et mareritt for USA. Verdens sterkeste militærmakt - med bortimot en halv millon mann stasjonert der på det meste - tapte for en geriljahær. Et slikt militært tap var selvsagt et prestisjenederlag, men like viktig var den protesten mot krigen som USA opplevde både ute i verden og hjemme.

Opposisjonen vokste i USA
Samtidig som de amerikanske styrkene var uten framgang, kom det stadig rapporter om overgrep og grusomheter fra slagmarken. Blant annet ble den såkalte My Lai-massakren fra 1968 en vekker for mange. Her ble kanskje flere hundre landsbyboere myrdet av et amerikansk kompani, angivelig på jakt etter Vietcong-soldater. De drepte var imidlertid hovedsaklig kvinner, barn og eldre. Hendelsen ble først dekket over, men lekket etter hvert ut og ble gjenstand for sterk kritikk.

Studenter i USA i fullt opprør
Protestene og aksjonene i USA ble etter hvert så omfattende og fikk en slik karakter at mange følte at den amerikanske samfunnsordningen var i fare. Protestene var særlig sterke ved flere universiteter. Flere vernepliktige brente innkallingskortene sine under store demonstrasjonsmøter, i protest mot at studenter ble utskrevet til krigstjeneste. Universitetsområder ble flere ganer okkupert av protesterende studenter. Ved Kent State University i Ohio ble soldater satt inn mot aksjonerende studenter 4. mai 1970, og fire studenter ble skutt av Nasjonalgarden. Hendelsen førte til voldsomme reaksjoner ved andre universiteter, blant annet i Berkeley i California, der bildet av den tåregasskastende studenten er tatt.

Amerikansk oppgjør i ettertid
I ettertid har USA prøvd å ta et oppgjør med Vietnamkrigen. En rekke filmer og romaner tar på ulike måter for seg denne krigen. Av kjente filmer kan nevnes «Hjortejegeren» (1978) av Michael Camino og «Apokalypse nå» (1979) av Francis Ford Coppola. Men Oliver Stone, som selv var i Vietnam som soldat, har skapt den mest realistiske skildringen av hvordan amerikanske soldater opplevde krigen. I filmen «Platoon» er det verken heroisering eller overdrivelse å finne.