Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  21 (Etterkrigstid og sosialdemokratisk orden i Norge)   >  Portrett  >  Einar Gerhardsen
   
  21. ETTERKRIGSTID OG SOSIALDEMOKRATISK ORDEN I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Einar Gerhardsen

Einar Gerhardsen (1897–1987) er den politikeren som har hatt størst innflytelse på etterkrigs-Norge. Han var statsminister i hele 17 år, mesteparten av tida med et flertall i Stortinget bak seg. Dette gav Gerhardsen og hans menn enorm makt.

Ordfører og motstandsmann
Einar Gerhardsen var arbeiderklassegutt fra Oslo, og begynte å arbeide da han var ti år. Gerhardsen kom tidlig inn i arbeiderbevegelsen og i Arbeiderpartiet. Under krigen var han aktiv motstandsmann, og han ble arrestert av tyskerne i 1941. Han satt i konsentrasjonsleir i Tyskland og på Grini. Gerhardsen var ordfører i Oslo da krigen kom til Norge.

Etterkrigstid og byggingen av Norge
Etter krigen ble det dannet en samlingsregjering, og Gerhardsen, som leder for det største partiet, dannet regjering. Einar Gerhardsen var en populær mann, men utover på 1960-tallet var det flere som ble kritiske til det som har blitt kalt Arbeiderparti-staten, og Ap mistet flertallet i Stortinget.

Gruveulykken i Kings Bay førte til at Gerhardsen måtte gå av som statsminister i 1963.

Var en levende formidler
Einar Gerhardsen har skrevet mange bøker om sitt liv, og de er solgt i store opplag. De siste årene av sitt liv brukte han mye tid på å reise rundt og fortelle barn og ungdom om sitt liv.