Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  22 (Vekstkritikk og norsk oljeeventyr)   >  Portrett  >  Trygve Bratteli
   
  22. VEKSTKRITIKK OG NORSK OLJEEVENTYR
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Trygve Bratteli – arbeidet seg til topps

Trygve Bratteli (1910–1984) ble født på Nøtterøy. Han begynte tidlig å arbeide, først som visergutt, så som hvalfanger og bygningsarbeider. Han ble sekretær i Arbeiderpartiet i 1940.

Fange i natt og tåke
Under krigen var han en aktiv motstandsmann, og i 1942 ble han arrestert av tyskerne og sendt til en Nacht und Nebel-leir i Tyskland. Oppholdet i fangenskap har han skildret i boka Fange i natt og tåke, en av de mestselgende bøkene i Norge.

Gikk av på grunn av EF
Etter krigen ble han nestformann i Arbeiderpartiet, og han var formann fra 1965. I 1950 ble han valgt inn på Stortinget, og i 1971 ble Bratteli statsminister. Den store saken var norsk EF-medlemskap. Bratteli gikk inn for medlemskap, og da resultatet ble nei, gikk han av som statsminister fordi han mente han ikke hadde folkets tillit.

Han var statsminister igjen i 1973 til 1976.

Dyktig, men aldri folkekjær
Trygve Bratteli levde i skyggen av Gerhardsen, og det var ikke lett å ta over etter han som statsminister. Bratteli omtales som en mann med stor arbeidskraft, intelligens og moralsk integritet. Beundringen for han var stor i politiske kretser, men han var en noe fjern leder for folket.