Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  22 (Vekstkritikk og norsk oljeeventyr)   >  Portrett  >  Gerd Brantenberg
   
  22. VEKSTKRITIKK OG NORSK OLJEEVENTYR
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Gerd Brantenberg – møtt med stillhet av det offentlige Norge

Før 1972 var homofili forbudt i Norge. Det var få som var åpne om sin homofile legning. Selv i Forbundet av 1948, de homofiles organisasjon, var de fleste registrerte med falskt navn.

Skrev under fullt navn
Kvinnebevegelsen på 1970-tallet fikk stor betydning for lesbisk frigjøring, og noen stod åpent fram som lesbiske. En av dem var Gerd Brantenberg. I 1973 kom hun med boka Opp alle jordens homofile, den første boka om homofile skrevet under fullt navn.

Ville ikke godta forbudet
Brantenberg var 23 år da hun fant ut at hun var lesbisk, og hun ville ikke godta at det var forbudt for henne å vise sine følelser. Hun bodde sammen med kjæresten sin i Danmark i 1972, og ble den første av to kvinner som stod åpent fram som homofil i Norge.

Omfattende tabu
Hennes bok ble møtt med stillhet av det offentlige Norge, noe som viser hvor tabubelagt homofili var. For andre homofile ble boka lest flittig, og den ble viktig i kampen videre for homofiles rettigheter.

Gerd Brantenberg har også skrevet boka Egalias døtre, ei bok om et samfunn der menn og kvinner bytter roller. Boka ble en internasjonal suksess på 1970-tallet.