Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  22 (Vekstkritikk og norsk oljeeventyr)   >  Arbeidsoppgaver  >  Kildeoppgave
   
  22. VEKSTKRITIKK OG NORSK OLJEEVENTYR
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Miljøvern

A Hva var Mardøla-aksjonen?
B Hva var nytt med Mardøla-aksjonen?
C Mardøla-aksjonen førte til økt interesse for naturvern. Bruk historieverk og Internett og finn ut mer om natur- og miljøvernsorganisasjonenes historie.

Kilde: Mardøla-aksjonen

De sloss mot Eikesdal- og Gryttenutbygginga i Romsdalsfjellene for å bevare Mardølafossen. Først ble demonstrantene truet av bygdefolket, men etter hvert ble de båret bort av politiet og bøtelagt. Blant de som ble båret bort var filosof Arne Næss og dagens justisminister Odd Einar Dørum. 10 år senere forteller han i NRK om viktigheten av aksjonen i 1970.

Første gang sivil ulydighet ble brukt i forbindelse med naturvern var i 1970 da det ble aksjonert som protest mot utbyggingen av Eikesdal- og Gryttenanleggene. Mardøla-aksjonen er fellesbetegnelsen på aksjonene som fant sted i Eikesdal i Møre og Romsdal sommeren 1970. Aksjonen vakte stor oppsikt både i inn- og utland, og ble innledningen til en debatt om norsk vannkraftutbygging og energipolitikk.

Utbyggingen ble gjennomført etter planen, men Mardøla-aksjonen bidro til at natur- og miljøvern fikk stor oppmerksomhet. Dørum sier at han lærte enormt mye av å delta i aksjonen, og fikk innsikt i en politisk tankemåte som han tidligere bare hadde lest om i bøker. Han ble med å aksjonere fordi han ble utfordret av en person som mente politikere pratet for mye.

Hentet fra nettstedet nrk.no, 2003.