Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  23 (Liberalisering og jappetid i Norge)   >  Portrett  >  Kåre Willoch
   
  23. LIBERALISERING OG JAPPETID I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Kåre Willoch – fra næringslivet og inn i Høyre

Kåre Willoch (1928– ) er utdannet sosialøkonom og arbeidet i næringslivet før han ble stortingsrepresentant for Høyre i 1958. Han var handelsminister i to regjeringer og ble formann i Høyre i 1970.

Viktig mann for partiet
Willoch bidro sterkt i utformingen av Høyres politikk, og da Høyre vant valget i 1981, dannet han regjering. Først var det en ren Høyre-regjering, men den ble utvidet med Sp og KrF. Uenighet om den økonomiske politikken førte til at Willoch fikk kabinettspørsmål mot seg og gikk av i 1986.

Gro og Kåre
På 1980-tallet deltok Willoch i mange politiske debatter mot Gro Harlem Brundtland. Gro og Kåre ble et begrep, og debattene kunne gå riktig hardt for seg. Willoch ble Norges representant for Høyre-bølgen og liberaliseringen på 80-tallet.

Mot venstre?
Han gikk ut av politikken og ble fylkesmann i 1989. Likevel har han siden vært en aktiv deltaker i den politiske debatten i Norge. Mange mener han har gått bort fra sitt konservative politiske syn etter at han gikk ut av politikken. I dag støtter han blant annet palestinernes sak i Midtøsten-konflikten, noe som ville vært utenkelig på 1980-tallet.