Du er her: Hovedsiden  >  Nyere historie  >  Nyere historie  >  23 (Liberalisering og jappetid i Norge)   >  Portrett  >  Gro Harlem Brundtland
   
  23. LIBERALISERING OG JAPPETID I NORGE
 
Arbeidsoppgaver
 
Test deg selv
 
Kart og grafer
 
Portrett
 
Lydbok
 
Til læreren
 

Gro Harlem Brundtland – engasjert lege med politikergener

Gro Harlem Brundtland (1939– ) kommer fra en politikerfamilie i Oslo. Hun er utdannet lege og arbeidet som lege før hun ble stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i 1977. Som lege satt hun i abortnemnder, og var forkjemper for fri abort.

Først og yngst
Brundtland var miljøvernminister fra 1974, og ble Norges første kvinnelige statsminister, og den yngste, i 1981. Hennes regjering hadde et flertall kvinnelige medlemmer, noe som gjorde Gro kjent over hele verden.

Folkelig og jordnær statsleder
Folket var på fornavn med Gro. Hun deltok i en rekke debatter på 1980-tallet mot Kåre Willoch. Gro ble viktig for kvinnebevegelsen i Norge, og det var ikke alle som var like glad for en kvinnelig statsminister. Brundtland ble utsatt for hetskampanjer.

Likestilling, miljø og helse
Hennes første regjering satt bare i sju måneder, men hun kom tilbake som statsminister i 1986 og 1990. Brundtland var spesielt opptatt av likestilling og miljøet. Hun ledet Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, noe som resulterte i rapporten Vår felles framtid.

Hennes internasjonale engasjement fortsatte etter at hun gikk ut av norsk politikk, og ble leder for Verdens Helseorganisasjon.